PTE ACADEMIC

Akademik İngilizce ve özellikle PTE ACADEMIC alanında uzman kadro ile amaca yönelik zengin kaynaklar eşliğinde istenilen puan hedeflenecektir.
  • KONTENJAN: 3-6 KİŞİ (4 kişiye ulaşılması halinde sınıf açılmaktadır)
  • 1.KUR (A1-A2) – 3.600 TL
  • 2.KUR (A2-B1) – 3.600 TL
  • HER BİR KUR 75 SAAT (haftada 2 veya 3 gün seçenekleri ile)

ÖZEL GRUPLARA ÖZEL SAATLER DÜZENLENEBİLİR

BİREBİR (ÖZEL) DERSLER ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENİN UYGUNLUK DURUMUNA GÖRE DÜZENLENİR

SINAV İÇERİĞİ

Pearson tarafından düzenlenen PTE Academic özellikle son birkaç yılda hazırlık atlama sınavlarının yerine öğrenciler tarafından tercih edilen popüler bir sınav olmuştur. Sınavda 20 ayrı soru türü vardır ve hepsi integrated skills (çoklu beceri) test eder. Diğer bir deyişle, aynı anda okuma ve yazma, dinleme ve okuma, dinleme ve yazma, dinleme ve konuşma gibi birden fazla beceri test edilebilmektedir.  Testi alan her öğrenci bu 20 soru tipinden ortalama 70-91 soru çözer. Bu kadar fazla soru tipi ve soru olması ürkütücü gibi gelebilir ama aslında buradaki tek amaç öğrenciye daha fazla soru tipi ve soru sayısıyla daha fazla şans vermek ve becerileri ile yeterliliğini tam olarak test etmektir.

Birinci bölüm (Speaking and Writing) – yaklaşık 77-93 dakika sürer

Read Aloud (6-7 soru): Öğrenciden karşısına çıkan metni yüksek sesle okuması istenir. 30-40 saniye hazırlanma süresi verilir ve 30-40 saniyede metnin okunması beklenir.   

Repeat sentence (10-12 soru): Öğrenciden duyduğu cümleyi tekrarlaması istenir.

Describe Image (6-7 soru): Öğrenciden gördüğü grafik/tablo/harita vb. sözlü olarak raporlaması istenir. 25 saniye hazırlanma süresi verilir ve 40 saniyede görselin raporlanması beklenir.  

Re-tell lecture (3-4 soru): Öğrenciden dinlediği dersi konuşarak özetlemesi istenir. 10 saniye hazırlanma süresi verilir ve 40 saniyede özetlemesi beklenir.  

Answer short question (10-12 soru): Öğrenciden verilen tanıma/tarife uygun kelimeyi bularak yanıtlaması istenir.

Summarize written text (2-3 soru): Öğrenciden okuduğu metni 10 dakika süre içinde yazılı olarak 35-37 kelime ile özetlemesi istenir.

Write essay (1-2 soru): Öğrenciden 20 dakika içinde 200-300 kelimelik bir argumentative/ persuasive essay yazması istenir.

İkinci bölüm (Reading) – yaklaşık 32 – 41 dakika

Fill in the Blanks (5-6 soru): Öğrenciden çoktan seçmeli seçenekler arasından uygun kelimeyi seçerek bir paragraftaki boşlukları doldurması istenir.

Fill in the Blanks (2-3 soru): Bir grup seçenek arasından doğru seçeneği sürükleyip bırakarak paragraftaki boşluğun uygun kelime ile doldurulması beklenir.

Multiple Choice (Multiple answers) – (2-3 soru): Belli bir soruya yanıt vermek üzere bir grup seçenek arasından doğru olan 2 veya 3 tane seçeneğin seçilmesi istenir. 

Re-order paragraphs (2-3 soru): Karışık sıra ile verilmiş cümlelerin anlam üretecek bir paragraf oluşturacak şekilde doğru sıralamada dizilmesi istenir.

Multiple Choice (Single answer) – (2-3 soru): Belli bir soruya yanıt vermek üzere bir grup seçenek arasından doğru olan tek seçeneğin seçilmesi istenir. 

Üçüncü bölüm (Listening) – yaklaşık 45-57 dakika

Summarize Spoken Test (2-3 soru): Öğrenciden dinlediği metni verilen zaman içerisinde (10 dakika) 50-70 kelime ile özetlemesi beklenir.

Multiple Choice (Multiple answers) – (2-3 soru): Tıpkı reading bölümünde olduğu gibi belli bir soruya yanıt vermek üzere bir grup seçenek arasından doğru olan 2 veya 3 tane seçeneğin seçilmesi istenir. 

Fill in the Blanks (2-3 soru): Ekranda öğrencinin dinleyeceği kayıt bazı boşuklar içerecek şekilde belirir ve öğrenciden duyduğu kelimelerle bu boşlukları tamamlaması beklenir.

Highlight Correct Summary (2-3 soru): Öğrenciden, bir grup seçenek arasında dinlediği kaydı en iyi özetleyen seçeneği seçmesi istenir.

Multiple Choice (Single answer) – (2-3 soru): Belli bir soruya yanıt vermek üzere bir grup seçenek arasından doğru olan tek seçeneğin seçilmesi istenir. 

Select Missing Word (2-3 soru): Bu soru türünde kaydın sonunda “bip” sesi duyulur ve bir seçenek listesinden dinlenen kaydı en iyi tamamlayan kelime veya kelime öbeğinin seçilmesi istenir.

Hightlight Incorrect Words (2-3 soru): Öğrenciden yazılı metni takip ederek dinlediği kayıtta duyduğu farklı kelimeleri işaretlemesi istenir.

Write from Dictation (3-4): Öğrenciden dinlediği cümleyi eksizsiz şekilde yazması istenir. 

İZLEDİĞİMİZ STRATEJİ

AcademiVoi olarak çoklu becerileri farklı soru türleri ile entegre test eden bu sınavda üç task türünde de (Re-tell Lecture, Summarize Written Text, Summarize Spoken Test) not alma ve özetleme becerileri test edildiği için ilk dersten itibaren buna yönelik teknikleri çalışmaya başlayacağız. Pek çok beceri gibi not alma ve özet çıkarma becerileri de pratikle pekişerek mükemmelleşebilir. Bu sebeple öğrenciyi en temel seviyeden almış olsak dahi kendi seviyesine uygun metinlerle bu iki becerinin sürekli pratiğini yapmasını sağlayacağız. Bu iki becerinin akademide gelecek yıllarda yürüteceği çalışmaların da omurgası olacağını göz önüne alırsak, bunların kazanımı sayesinde öğrenci üniversite hayatında da onun için çok gerekli iki beceriyi bolca pratik etmiş ve bunlara hazırlanmış olacak.   

Reading ve listening’de ana fikri bulma için özel stratejik çalışmalar yürütürken, sorularda eşanlamlı kelime ve kalıpları tespit etme, comprehension sorularını yanıtlamak için predicting, skimming, scanning ve bunun gibi okuma stratejilerinin yanı sıra, vocabulary geliştirmek için taktikler (Academic Word List –AWL- ve topic based (konu bazlı) vocabulary çalışma stratejileri ve PTE’de daha önce çıkmış kelime ve kalıplar), hız kazanmak ve konsantrasyon için izlenecek yöntemlere odaklanacağız. Hız; bu sınavda merkezi bir unsur olduğu için öğrencimizin geçmiş PTE sorularını, sıklıkla çıkan soruları önceden görmesini sağlayarak soru kaçırmasını engellemeyi hedefliyoruz.

Ayrıca; öğrencimiz Describe Image gibi bu sınava özel tasklar için önceden belirlenmiş ve istenen kelime kalıplarını ve şablonları, olası tüm soru türlerini ve beklenen organizasyonu görmüş olacak. Raporlama, karşılaştırma ve zıtlıkları ifade etme (compare-contrast), ana noktaları tespit etme ve detayları eleme becerilerini geliştirmenin yanı sıra bu soru tipinde beklenen writing kalıplarını, bağlaçları ve vocabulary’yi çalışacağız. Multiple Choice (multiple answer) soruları için detaylı okuma ve çeldiricileri eleme becerileri üzerinde duracağız. Re-order paragraph sorularında ise bağımsız cümleyi bulma, linker, pronoun, paragraftaki cümleler arasındaki anlam ilişkisini kavrama konularına eğileceğiz.

Writing bölümü için essay sorusunu doğru şekilde anlama, fikir üretme ve planlama, essay organizasyonu, topic-based ve academic vocabulary kullanımı, kalıplar ve kurulması beklenen yapılar, kompleks yapılarla kendini ifade etme, bağlaçlar, essay bütünlüğü ve akıcılığı gibi konular üzerinde duracağız. Her öğrenci kendi writing’i ile ilgili birebir feedback alacağı için kendi gelişimini takip etme ve sorunlara daha hızlı çözüm geliştirme imkanı bulacak.

PTE Academic diğer sınavlardan farklı olarak birkaç bölüm hariç tüm zaman yönetimini öğrenciye bırakır; sınavın içeriği ve soru tiplerine verilen önemin aynı biçimde zaman yönetimine de verilmesi gereklidir. Doğru strateji izlenmediğinde sınavın görece daha kolay olan listening bölümüne erişemeden sınav süresi biten öğrenciler dahi olabildiği için bu sınavın her aşamasına mutlaka bir saat/kronometre ile çalışacağız ve öğrencilerimizden de kendi kendilerine yaptıkları tüm çalışmaları zamanlamasını isteyeceğiz.

Ayrıca, AkademiVoi olarak genel anlamda dilin gelişimi için dile olabildiğince maruz kalmanın öğrenmeyi doğrudan etkilediğini düşünüyoruz. Bu nedenle derslerde ders dışı kaynaklarla ilgili (web siteleri, podcastlar, belli konularla ilgili yapılmış konuşmalar, kitaplar vb.) bolca önerimiz olacak.