Akademik İngilizce ve özellikle IELTS alanında uzman kadro ile amaca yönelik zengin kaynaklar eşliğinde istenilen puan hedeflenecektir.
- KONTENJAN: 3-6 KİŞİ (4 kişiye ulaşılması halinde sınıf açılmaktadır)
- 1.KUR (A1-A2): 2.880 TL
- 2.KUR (A2-B1): 2.880 TL
- HER BİR KUR 60 SAAT (haftada 2 veya 3 gün seçenekleri ile)
ÖZEL GRUPLARA ÖZEL SAATLER DÜZENLENEBİLİR
BİREBİR (ÖZEL) DERSLER ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENİN UYGUNLUK DURUMUNA GÖRE DÜZENLENİR
SINAV İÇERİĞİ
IELTS uzun yıllardır Cambridge University tarafından yapılmakta olan uluslararası bir uzmanlık sınavıdır. Academic ve General Training olarak ikiye ayrılır, genellikle Academic versiyonu talep edilmektedir. Aşağıda akademik versiyonuna ilişkin bilgiler bulacaksınız ancak General Training sınavına girecekseniz bizimle temasa geçerek detaylı bilgi talep edebilirsiniz. Sınav toplam 4 bölümden oluşur, 4 ana beceriyi test eder ve 2 saat 45 dakika sürer.
Listening (30 dakika) – Toplam 4 bölüm 40 soru
Birinci bölüm: İki kişi arasında geçen günlük bir diyalog (Örnek: otel rezervasyonu için yapılan bir telefon konuşması)
İkinci bölüm: Bir kişinin günlük dilde yaptığı bir konuşma (Örnek: bir spor kompleksi hakkında genel bilgi, kurallar vs.)
Üçüncü bölüm: İki ila dört kişi arasında eğitim / akademik bağlamda geçen bir konuşma (Örnek: üniversitede verilen bir projede iş bölümü)
Dördüncü bölüm: Akademik bir konuda bir kişinin yaptığı bir konuşma (Örnek: üniversitede verilen bir ders)
Soru türleri: çoktan seçmeli, kısa cevap, cümle tamamlama, not alma-özet çıkarma, akış diagramı, tablo doldurma
Reading (60 dakika) – Toplam 3 metin 40 soru
Metin türleri: dergi, bülten, gazete, kitapçık, broşür, ders kitabı, makale
Soru türleri: çoktan seçmeli, kısa cevap, cümle tamamlama, not alma-özet çıkarma, akış diagramı, tablo doldurma, başlık eşleştirme, yazarın bakış açısı ile ilgili çıkarım yapma, Yes / No / Not Given (Evet / Hayır / Verilmemiş) soruları, sınıflandırma, liste eşleştirme, sözcük gruplarını eşleştirme
Writing (60 dakika) – Toplam 2 bölüm
Birinci bölüm (Task 1): 20 dakika 150 kelime
Bu bölümde öğrenciye tablo, çizelge, harita, şema, grafik ve bunun gibi bir görsel verilir ve öğrenciden buradaki bilgileri rapolaması istenir. Öğrencinin verileri organize etme, karşılaştırma, sunma becerileri test edilir. Process diagram sorularında (örneğin bir tırtılın kelebeğe dönüşmesinin aşamaları) her bir aşamayı sırasıyla tarif edebilme yeteneği ölçülür. Bu bölümün puanı task 2’den azdır.
İkinci bölüm (Task 2): 40 dakika 250 kelime
Bu bölümde öğrenciden sorulan essay türüne göre (opinion, advantage-disadvantage, cause-effect, problem-solution vs.) belli bir konuyu sunması, tartışması, karşılaştırma yapması, fikir beyan etmesi, sebep sonuç ilişkilerini kurması, mevcut bir sorunu kapsamlıca ele alıp çözüm üretebilmesi beklenir.
Speaking (11-14 dakika) – Toplam 4 bölüm
Birinci bölüm (basic questions): Sınavın giriş bölümünde öğrenciden kendisine ilişkin basit sorular (aile, iş, okul, ilgi alanları vb.) yanıtlaması beklenir.
İkinci bölüm (extended discourse): Genel geçer herkese tanıdık gelen bir konu veya ilgi alanına ilişkin öğrenciden belli bir uzunlukta yanıt vererek konuşması beklenir.
Üçüncü bölüm (task card): Öğrenciye bir task card verilir (Örnek: Gittiğiniz bir spor etkinliğini anlatın) ve öğrenciden o karttaki tüm noktaları içerecek şekilde (kartta 3-4 başlıkla nelerin yanıtlanması gerektiğine ilişkin yönlendirme olacaktır) konuşma yapması beklenir. Konuşmaya başlamadan önce öğrencinin hazırlanması için 1 dakika süre verilir.
Dördüncü bölüm (extended questions related to task card): Bu bölümde üçüncü bölümde verilen task card’dan yola çıkarak öğrenciye aynı konuda daha kapsamlı sorular sorulur (Örnek: ülkenizde popüler olan bir spor dalını ve bu sporun popüler olma nedenini anlatın, ülkenizde yaş gruplarına göre spor yapma sıklığı, bunun nedenleri ve sonuçları vb.) ve buna uzun yanıt verebilmesi beklenir.
İZLEDİĞİMİZ STRATEJİ
Öncelikle, IELTS bir dil uzmanlık sınavı olduğundan AkademiVoi olarak genel anlamda dilin gelişimi için dile olabildiğince maruz kalmanın öğrenmeyi doğrudan etkilediğini düşünüyoruz. Bu nedenle derslerde ders dışı kaynaklarla ilgili (web siteleri, podcastlar, belli konularla ilgili yapılmış konuşmalar, kitaplar vb.) bolca önerimiz olacak. Profesyonellerce hazırlanmış IELTS’e özel kitap, materyal ve çalışmaları takip ederek her bir beceriyi geliştirmek için size özel taktikler sunacağız.
Tek tek ele alırsak; listening sınavının ilk iki bölümü için sosyal bir ortamda gelişebilecek çeşitli konularda farklı diyaloglar duyma imkanı bulurken, soru kaçırmamak için IELTS’de yaygın şekilde karşılaşılan farklı aksanlara da maruz kalacaksınız. Sorularda ve dinlenen kayıtta kilit kelimeleri tespit etme ve soru tipine göre dinlerken dikkat edilmesi gereken hususları ele alacağız. Sonraki iki bölüm akademik veya eğitimle ilgili olacağı için eğitime ilişkin bilinmesi gereken tüm kelimeler ve bunlarla ilgili çalışmalar kurs süresince verilecek olup ayrıca uzun metinlere odaklanma, önemli ve önemsiz bilgileri birbirinden ayırma çalışmaları yürüteceğiz.
Reading bölümü için sınava girmeden önce öğrencilerimiz karşılarına çıkabilecek tüm metin türlerini görmüş olacak. Sorularda eşanlamlı kelime ve kalıpları tespit etme, zorluk derecesine göre sorulara ayrılacak sürenin belirlenmesi ve zaman yönetimi, soru türüne yönelik özel çalışmalar ve soruları yanıtlamak için predicting, skimming, scanning ve bunun gibi okuma stratejilerinin yanı sıra, vocabulary geliştirmek için taktikler (Academic Word List –AWL- ve topic based (konu bazlı) vocabulary çalışma stratejileri), hız kazanmak ve konsantrasyon için izlenecek yöntemlere odaklanacağız.
Writing bölümü için Task 1 çalışırken öğrenci sınava girmeden olası tüm soru türlerini ve beklenen organizasyonu görmüş olacak. Raporlama, karşılaştırma ve zıtlıkları ifade etme (compare-contrast), ana noktaları tespit etme ve detayları eleme becerilerini geliştirmenin yanı sıra Task 1’de her soru tipi için kullanılması beklenen writing kalıplarını, bağlaçları ve vocabulary’yi çalışacağız. Aynı şekilde Task 2 için de öğrenci sınava girmeden olası tüm essay türlerini, en çok çıkan essay konularını görmüş olacak. Essay sorusunu doğru şekilde anlama, fikir üretme ve planlama, essay organizasyonu, topic-based ve akademic vocabulary kullanımı, kalıplar ve kurulması beklenen yapılar, kompleks yapılarla kendini ifade etme, bağlaçlar, essay bütünlüğü ve akıcılığı gibi konular üzerinde duracağız. Her öğrenci kendi writing’i ile ilgili birebir feedback alacağı için kendi gelişimini takip etme ve sorunlara daha hızlı çözüm geliştirme imkanı bulacak.
Speaking odaklı derslerde ilk iki bölüm için kişisel sorulara yanıt verme (aile, iş, okul, ilgi alanları vb.), yanıtları monoton bir düzlemden çıkarma, akıcı yanıtlar vermek için kullanılabilecek günlük dilde kullanılan kalıplar, task card sorusunda soruyu eksiksiz yanıtlama, konuşma süresini uzatma, üç ve dördüncü bölüm için hızlı brainstorming teknikleri, topic based vocabulary’yi geliştirme, soruya uygun kalıplar ve yapıların kullanımı (Örnek: cause-effect, advantage-disadvantage, compare-contrast vb. vocabulary), konuşma organizasyonu, bağlaçlar, fikirlerin birbirini takip etmesi ve sıralama, gerektiğinde konuyu değiştirme gibi noktaları temel alacağız.
Uzmanlık sınavlarında öğrenciyi zorlayan bir konu da zaman yönetimidir. Soru tipine göre geliştirilecek stratejilerle zaman kaybetmeden hedefe ulaşmak, yani kısa yoldan soruyu doğru yanıtlamak için izlenebilecek yöntemlere derslerde özel olarak değiniyor olacağız.